Uncategorized

Antislipwaarde / R-Waarde. Wat is het precies?

R-waarde? Wat is dat?

De koude en regenachtige maanden komen er weer aan. Dit brengt gladde en wellicht gevaarlijke situaties met zich mee. Wij bieden meerdere producten aan in onze webshop om uw woon- of werkomgeving zowel binnenshuis als buitenshuis een stuk veiliger te maken. Hierbij is het je wellicht al opgevallen dat er vaak over R13 gesproken wordt. Deze R-waarde ofwel antislipwaarde zal voor de leek echter weinig betekenis hebben. Hieronder leggen we uit wat de R-waarde ofwel antislipwaarde precies is en welke R-waarden er zijn.

De R-waarde is gebaseerd op een antisliptest volgens de Duitse norm DIN51130. Hierbij staat de R voor Rutsch, wat glijden betekent. Een R-waarde kan tussen de 8 en 13 liggen, waarbij R8 de slechtste waarde is en R13 de beste. In principe geldt de regel: hoe ruwer het oppervlak, hoe hoger de R-waarde. De R-waarde wordt gebaseerd op de eerdergenoemde antisliptest. Hierbij wordt een proefpersoon met schoeisel met schone zolen op een hellend vlak geplaatst. De hellingsgraad waarbij de proefpersoon begint te glijden bepaalt de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter de helling is waarbij de proefpersoon begint weg te glijden. En hoe hoger de R-waarde, hoe kleiner de kans op uitglijden.

De verschillende R-waarden

Hieronder vind je een overzicht met R-waarden en de hellingsgraden die daarbij horen.

  • R8: helling kleiner of gelijk aan 3°
  • R9: helling > 3° en <= 10°
  • R10: helling > 10° en <= 19°
  • R11: helling > 19° en <= 27°
  • R12: helling > 27° en <= 35°
  • R13: helling > 35°

Matten en vlonderstrips

De R-waarde geldt voor tegels. Maar ook voor matten. Neem een kijkje op de antislip afdeling van onze website om ons antislip assortiment te bekijken. Zo hebben wij R13 Granulaat matten in verschillende kleuren en afmetingen. Dit zijn ideale matten om buiten te hebben. Denk hierbij aan de aanloop naar de voordeur of op plekken in de tuin. Van uitglijden of wegglippen zal geen sprake meer zijn.

Vlonders zijn een mooie toevoeging in de tuin. Echter kunnen ze vanwege het materiaal behoorlijk glad worden. Hiervoor hebben wij mooie oplossingen in de vorm van vlonderstrips. De vlonderstrips zijn in verschillende kleuren en afmetingen verkrijgbaar waardoor er voor iedere situatie wel bijpassende vlonderstrips te vinden zijn.

Antislip tape en vloeistof

Om je tegels in R-waarde te verhogen verkopen we bij Qpro verschillende handige producten die erg makkelijk te gebruiken / installeren zijn. Zo hebben we antisliptape in dertien verschillende kleuren, waaronder transparant voor een subtiele toepassing. Ook hebben we antislip vloeistof in de vorm van een spray. Enkele minuten na het aanbrengen van de spray zijn de tegels in kwestie al volledig beloopbaar.